پایگاه رهنما به نقل از فارس، برنامه گفتوگوی ویژه خبری شامگاه یکشنبه (سوم تیرماه ۹۷) با حضور «محمدرضا پورابراهیمی» رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و همچنین «غلامرضا تاجگردون» رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی و با محوریت بررسی نوسان قیمتها در بازار و علل و راهکارهای مقابله با آن پخش شد.
پورابراهیمی در ابتدا به التهابات بازار ارز اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به وضعیت نابسامان اقتصادی بر مبنای موضوع گرانیها و بر پایه التهابات ارزی نشست غیرعلنی در پارلمان امروز برگزار شد.
وی افزود: بنده در جلسه غیرعلنی مجلس طی سخنرانی خطاب به نمایندگان دولت گفتم که قاعدتاً در سیاست ارزی باید بازنگری جدی صورت گیرد. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد: همین سیاست ارزی که دولت اعمال میکند به التهابات ارزی دامن زده است.
وی همچنین به آمار رسمی گمرکات کشور هم اشارهای کرد و یادآور شد: با توجه به این آمار بیش از ۲۷ میلیارد دلار برای واردات کالا تقاضا وجود دارد و این باعث تأسف است.
پورابراهیمی اضافه کرد: در حوزه صادرات انتظار این است که در کنار سیاست کاهش ارزش پولی واردات هم به کشور کم شود.
وی با بیان اینکه پشتوانه دولت در حوزه ارزی موضوعات متفاوتی را در بر میگیرد عنوان کرد که انتظار ما از دولت این است که مدیریت میدانی متناسب با شرایط کنونی در پیش بگیرد و این سیاست با شرایط فعلی انطباق داشته باشد. به عنوان مثال بانک مرکزی در حوزه بازرگانی فعال باشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در توضیح این پیشنهاد تشریح کرد که عملیات میدانی در واقع یعنی متولیان بخش دولتی باید بازیابی شوند.
براساس این گزارش، تاجگردون در ادامه در پاسخ به این سؤال که آیا مجلس مشخصاً پیشنهاد و راهکاری برای کنترل و ساماندهی التهابات ارزی ارائه کرده است یا خیر، اظهار داشت: از آنجایی که به اصطلاح «فرمانده» دولت است ما خیلی بیشتر نمیتوانیم در این رابطه دخالت کنیم.
وی افزود: مشکل اینجا است که یک حجم کوچک بر کل بازار چیره شده است و یکی از دلایل آن عدم وجود بازار دیگری در این راستا است.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی همچنین یادآور شد: ما حتی میخواستیم طرح یا پیشنهاد ویژهای در این رابطه ارائه کنیم، اما چون دولت گفت: ما فرمانده هستیم دست نگه داشتیم.
تاجگردون با ابراز تأسف از اینکه بانک مرکزی هم در نوع عملیات کاری خود دچار اشتباه شده است، تأکید کرد که هنوز اتفاق خاصی از لحاظ اقتصادی در کشور صورت نگرفته است.
پورابراهیمی نیز در ادامه سخنان تاجگردون با اشاره به برگزاری جلسات متعدد در مجلس شورای اسلامی، تمیهدات و اهتمام ویژه برای ساماندهی بازار ارز عنوان کرد: ۲ ماه قبل از عید وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی را به کمیسیون اقتصادی دعوت کردند و آنها طی این جلسه اعلام کردند که ما برنامه مدونی در حوزه اقتصادی با ۲۰ محور داریم و آن را ارائه خواهیم کرد.
وی ادامه داد: نگاه ما هم در مجلس این است که دولت را کمک کنیم، اما متأسفانه به دنبال طرح این برنامه از سوی دولت هیچ پیشنهادی ارائه نشد و همین امر باعث شد تا در بهمنماه گذشته التهابات ارزی به راه بیفتد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به افزایش سود سپردههای بانکی توسط دولت یادآور شد: متأسفانه دولت و بانک مرکزی اقدام به کاری کردند که از نظر ما اصلاً شایسته نبود. دولت در واقع سود سپرده بانکی را از ۱۵ به ۲۰ درصد افزایش داد. آن هم بدون اینکه با مجلس مشورتی داشته باشد ما هم با این امر مخالف بودیم چرا که غیرکارشناسی بود.
پورابراهیمی در ادامه مطلب فوق عنوان کرد: کسی باور نمیکند این تصمیم دولت به عنوان راهکار عملیاتی شده باشد چرا که نمیتواند بازار را سامان دهد.
وی در پاسخ به اظهارنظر مجری برنامه که گفته البته در یک بازه زمانی توانست رشد نرخ ارز را متوقف کند، گفت: بازه زمانی یک هفتهای که برای مردم کافی نیست چرا که راهکار ما برای تأثیر بلندمدت و میانمدت بوده است.
پورابراهیمی گفت: پس از اعلام طرح دولت و افزایش سود سپردهها در اسفند ماه سال گذشته التهابات ارزی اوج گرفت و ما به دنبال آن در مجلس جلسه ویژهای تشکیل دادیم و بر این اساس پیشبینی طرح دو فوریتی را آماده کردیم.
رئیس کمیسیون مجلس شورای اسلامی در توضیح طرح دو فوریتی مزبور که برپایه کنترل و ساماندهی بازار ارز تدوین شده بود، افزود: این طرح در واقع بر مبنای این بود که دولت اگر میخواهد ارز را مدیریت کند باید اقلام و تقاضاهای مورد نیاز را با ارز ترجیحی اختصاص دهد.
در ادامه این گفتوگو تاجگردون با اشاره به بازار ثانویه عنوان کرد: قاعدتاً زمانی هم که ارزش پولی و ریالی ما پایین میآید باید به نفع صادرات باشد، اما ایدهها و راهکارهای دولت تماماً به نفع واردات است.
وی افزود: دولت باید بازاری ارائه کند که عرضه و تقاضا روی آن تأثیر بگذارد.
براساس این گزارش، پورابراهیمی در ادامه سخنان تاجگردون به سامانه نیما هم اشاره کرد و گفت: دولت باید فارغ از تحریمها و فضای خاص فعلی اقتصادی، مدیریت تقاضا در ارز داشته باشد.
وی افزود: سامانه نیما باید سالها قبل ارائه میشد البته ما با بخشی از اجزای دولت مانند سامانه نیما موافقیم، اما اکنون صنایعی مانند پتروشیمی در این رابطه با مشکل مواجه شدهاند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به این نکته هم اشاره کرد که پتروشیمیها که البته کنترل زیاد در سایه تحت دولت، ارز خود را با نرخ دیگری غیر از سامانه نیما ثبت میکنند و آنها را با مشکل عدیدهای مواجه کرده است.
تاجگردون هم در ادامه تصریح کرد: حتماً باید همه حوزهها از یک منطق اقتصادی پیروی کنند و دولت باید به این نکته توجه ویژهای داشته باشد.
همچنین پورابراهیمی در میانه این سخنان گفت: ما چرا خودمان را دور میزنیم؟ ما میبینیم حتی در موضوع قاچاق کالا و ارز و مبارزه با آن در کشور با مشکل مواجه هستیم این چه منطق اقتصادی است.
وی برهمین اساس اضافه کرد: اکنون قیمت تمام شده در همه حوزهها براساس قیمت تمام شده بازار شکل میگیرد بنابراین اگر بازار متشکل براساس سامانه نیما شکل بگیرد دیگر حرفی نمیماند و هرچه خودمان ابداع کردهایم را اگر از قاعده اساسی استفاده نکردیم حتماً به ضرر خودمان تمام میشود.
تاجگردون هم با یادآوری این نکته که ما نگران این هستیم که بازارهای سالمی، چون بورس آسیب ببیند، گفت: حجم قابل توجهی از منابع و پول سالم در بورس است. با توجه به اینکه در آنجا اکنون حبابی مشاهده نمیشود اگر موارد ذکر شده در آنجا رعایت نشود هم بازارهای سالم را مختل خواهیم کرد.
در خاتمه هم پورابراهیمی با تأکید بر مدیریت اقتصادی بازار ارز گفت: متأسفانه دولت در این حوزه تاکنون موفق نبوده است.
ارسال نظرات